Nya körkortsregler

Regeringen har beslutat om en proposition med förslag till nya bestämmelser om körkort. Genom förslaget genomförs det tredje körkortsdirektivet i svensk rätt samt vissa andra ändringar av körkortsbestämmelserna.

Många av de ändringar som föreslås med anledning av det tredje körkortsdirektivet syftar till en ökad trafiksäkerhet. Det stegvisa tillträdet till tyngre och mer effektstarka fordon stärks. Det föreslås bland annat höjda åldersgränser för tyngre och mer effektstarka motorcyklar och för lastbil och buss, för den som inte är yrkeschaufför. Fyra nya behörigheter för lastbil och buss införs: C1, C1E, D1 och D1E.

Körkortsbehörigheterna för lastbil och buss kommer i framtiden att gälla i fem år. Körkortshavaren ska i samband med förnyelsen vart femte år visa att de medicinska kraven för är uppfyllda. Behörigheten B utökad införs för den som vill köra ett något tyngre släp. Efter ett körprov kommer behörigheten B att ge möjligheter att framföra en fordonskombination (ett fordon med släp) på upp till 4 250 kg.

– Med lägst antal döda på vägarna internationellt sett, är Sverige ett föregångsland inom trafiksäkerhet. Med införandet av det tredje körkortsdirektivet fortsätter vi nu arbetet med att vara kvar i pole position, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

De nya bestämmelserna som innebär ett genomförande av det tredje körkortsdirektivet ska träda i kraft den 19 januari 2013. Vissa andra ändringar, bland annat en justering av åldrar för övningskörning och en skärpning av läkares anmälningsplikt införs redan den 1 februari 2012.

Källa: http://www.regeringen.se/sb/d/15224/a/177917

Leave a Comment

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.